четверг

Трансгенна трава позбавить від сінної лихоманки

Творці трансгенної трави сподіваються, що їх дітище допоможе поліпшити відношення до модифікованих рослин. «Краса цієї трави принесе користь широкій публіці, а не тільки виробникові», - вважає розробник Герман Шпангерберг з Plant Biotechnology Centre університету ла Троб в Мельбурні.

Піренейські і італійські плевели обробляються на лугах і пасовищах по всьому світу – на них доводиться 70% всього насіння газонної трави, що продається в європейському Союзі. Ця ж трава в Європі і Австралії стає основною причиною сінної лихоманки – алергічного захворювання. Тому гіпоалергенний варіант трави дуже допоміг би людям по всьому світу.

Спангенберг і його колеги створили декілька сортів плевел, у яких вироблення одного або обох основних алергенів понижене на 50%. У листопаді почнуться польові випробування, покликані з'ясувати, як швидко розповсюджується пилок цих рослин і як часто вона обпилює інші, дикорослі, трави. В ході цих випробувань учені сподіваються схрестити вже отримані сорти – щоб отримати сорти, в яких пилкові алергени не діють повністю.